Evanghelia după Moş Crăciun

Pentru astăzi, voi devia puţin de la seria de articole pe care am început-o, şi, înainte să spun mai multe, vă rog să vizionaţi acest filmuleţ (este esenţial pentru a înţelege ceea ce vreau să spun):

Ceva este greşit în „poza” asta, şi creştinilor ar trebui să li se aprindă un beculeţ roşu în minte când văd aşa ceva… Nu spun că nu mă bucur pentru băiatul acesta, Sung-bong Choi; mă bucur foarte tare, dar unde erau oamenii ăştia de la Korea’s Got Talent când el nu cânta aşa de bine, ci dormea pe scările alea din toaletă? Unde sunt oamenii din lume sau vedetele astea care îi caută pe orfani nu pentru că vor găsi în ei tot felul de talente ascunse, ci pentru că pur şi simplu vor să-i iubească şi să nu-i mai lase să sufere? Unde sunt cei din lume care iubesc astfel de persoane nu pentru interese personale, ci în ciuda intereselor şi a imaginii lor? Ei îl iubeau pe băiatul ăsta pentru că a cântat frumos; dacă nu ar fi cântat frumos, ar fi rămas acelaşi copil de pe stradă, neiubit şi nebăgat în seamă de nimeni.

Vedeţi, dragostea lumii este o dragoste care îţi este dată doar dacă eşti frumos, sau doar dacă nu eşti gras, doar dacă nu eşti ţigan, doar dacă eşti talentat, doar dacă eşti popular, doar dacă eşti sănătos, doar dacă eşti tânăr, doar dacă eşti sk8er, doar dacă eşti snowboarder, doar dacă eşti rocker, doar dacă eşti manelist, doar dacă şti să te îmbraci, doar dacă eşti bun în a face ceva… asta este dragostea pe care ţi-o oferă lumea; o dragoste falsă inventată de Satan, o dragoste care stă la baza tuturor religiilor false din lumea asta… o dragoste care în final îţi spune că Dumnezeu te iubeşte doar dacă faci ceva bun, sau dacă eşti cineva important (mântuire prin fapte).

Este exact dragostea pe care o are de oferit şi Moş Crăciun (bine, cel din spatele personajului). Din ceea ce ne spune cântarea „Santa is coming to town” despre el, se pare că are o listă (pe care o controlează de două ori) şi ştie cine a fost cuminte sau rău, şi doar cei cuminţi vor primi cadouri, pentru că ei le merită; pentru ceilalţi, se extrage şi la anu’. Astfel, copiii ajung de mici să creadă că ei merită anumite lucruri, şi ajung să intre şi ei în acest sistem de fapte pentru a primi dragoste: „dacă moşu’ îmi dă jucări atunci când sunt cuminte, şi Dumnezeu îmi va da mântuirea tot pentru că sunt cuminte,” iar dacă ajung să păţească ceva grav în viaţă, în timp ce ei se credeau cuminţi şi că merită doar lucruri bune, atunci, concluzia logică: „Dumnezeu nu există!” sau „există, dar e nedrept şi nu vreau să am de a face cu El!”

Evanghelia lui Dumnezeu nu spune aşa, ci spune că: „Dumnezeu îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi” (Romani 5:8) şi că „dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi, şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre” (1 Ioan 4:10). Sunt unii care spun: „te iubesc pentru că mă iubeşti!”, dar Dumnezeu spune: „şi atunci când tu mă urai şi mă înjurai şi erai departe de mine, atunci când erai în mocirla păcatului şi nimeni nu dădea doi bani pe tine, Eu te iubeam!”

Sistemul lui Moş Crăciun este sistemul lui Satan care face o listă cu faptele noastre şi le compară. Sistemul lui Dumnezeu este foarte diferit; nici unul nu merităm dragostea Lui dacă ar fi să ne luăm după listă, dar Dumnezeu, pentru cei care sunt în Isus Hristos (şi doar pentru ei), „a şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră şi ne era potrivnic, şi l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.” (Coloseni 2:14) Asta este Evanghelia adevărată, Vestea pe care am primit-o de Crăciun, şi anume că în sfârşit a venit Unul care poate trăi tot ce nu am trăit noi, Unul care va muri ca plată pentru cei care nu pot să plătească, Unul care merită, şi în baza meritelor Căruia putem să fim şi noi mântuiţi.

Prieteni dragi, noi nu merităm nimic: de la cadoul pe care îl primim de Crăciun şi până la salariu, nu merităm altceva decât moartea, pentru că ne-am răzvrătit împotriva Creatorului nostru. Dar slavă Lui că El nu este ca noi şi că a ales să ne şi arate asta trimiţându-L pe Fiul Său pe care îl sărbătorim acum de Crăciun. Când vom înţelege şi noi aceste lucruri (că tot ce avem, avem prin harul Lui), şi când Evanghelia Lui (Vestea cu adevărat bună a faptului că El iartă pe cei care nu merită) ne va transforma viaţa, atunci vom putea să arătăm şi noi dragoste şi har faţă de oameni fară nici un motiv ascuns, şi vom putea împlini cuvintele lui Isus care ne spun:

„Dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată vi se cuvine? Şi păcătoşii iubesc pe cei ce-i iubesc pe ei. Dacă faceţi bine celor ce vă fac bine, ce răsplată vi se cuvine? Şi păcătoşii fac aşa. Şi dacă daţi cu împrumut acelora de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce răsplată vi se cuvine? Şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să ia înapoi întocmai. Voi însă iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb. Şi răsplata voastră va fi mare şi veţi fi fiii Celui Preaînalt; căci El este bun şi cu cei nemulţumitori şi cu cei răi. Fiţi, dar, milostivi cum şi Tatăl vostru este milostiv.” (Luca 6:32-36)

De Crăciunul acesta, şi nu numai, mă rog ca Dumnezeu să ne ajute să nu iubim ca lumea, concentrându-ne pe folosul nostru, ci să iubim ca El. Dumnezeu să ne ajute să ne facem un obicei din a observa ilustraţii ale Evangheliei în lucrurile care se întâmplă în jurul nostru, şi de a discerne între adevărata Evanghelie şi dragostea pe care o are lumea de oferit.

Advertisements

One thought on “Evanghelia după Moş Crăciun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s