Lupi

„Un câine latră atunci când stăpânul său este atacat. Eu aş fi un laş dacă aş vedea Cuvântul lui Dumnezeu atacat şi totuşi aş tăcea.” – Jean Calvin

Păziţi-vă de prorocii mincinoşi! Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori.”– Isus

Dacă Isus ne-a avertizat aşa de clar împotriva prorocilor mincinoşi, şi ne-a spus că vor veni cu siguranţă (Matei 24:24) de ce ar trebui să ne comportăm noi (Biserica) ca şi cum ei nu ar exista? Trebuie sacrificată învăţătura biblică pură în numele păcii şi al unităţii dintre creştini? Se pare că suntem o generaţie de creştini pentru care un verset scos din context, „să nu judeci”, a ajus să fie o poruncă mai importantă decât prima dintre cele 10, „să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!” (dumnezei pe care îi creăm fie cu mâna, fie dintr-o teologie proastă, inspirată din cântece de „laudă şi închinare”, idei la nimereală sau etc.) Pentru că s-a ajuns aici, cred că ar trebui să aplecăm capul şi să învăţăm de la o altă generaţie care ştia mai bine, cum ar fi generaţia biblică, în primul rând.

Se pare că nu a existat o generaţie a Bisericii mai unită decât aceasta, cu toate că nu ai spune aşa dacă priveşti strict la metodele lor. Aveau o metodă (de-a dreptul sălbatică, ar spune unii de azi),  de a nu judeca de a numi pe nume pe cei care cauzau rău Bisericii şi care aveau învăţături greşite; numeau ereziile după numele omului care le susţinea. De exemplu: Diotref (3 Ioan 9-10), Izabela (Apoc. 2:20), învăţătura lui Balaam (Apoc.2:14), Nicolae – nicolaiţii (Apoc. 2:15), Dima (2 Timotei 4:10), Alexandru căldărarul (2 Timotei 4:14), etc.

Ar fi prea lung articolul să mai vorbesc de comportamentul pe care l-au avut alţi oameni ai lui Dumnezeu din istorie faţă de oameni care nu aveau învăţătura corectă şi totuşi pretindeau că vorbesc ca fiind şi ei copii ai lui Dumnezeu, dar puteţi căuta voi: Isus vs. farisei, apostolul Ioan vs. Cerinthus, Polycarp vs. Marcion, Luther vs. câţiva evrei, etc.

Ceea ce vreau să exprim prin acestea, este că, o Biserică unită cu adevărat nu poate fi construită lăsând la o parte adevărul lui Dumnzeu revelat în Biblie (nu revelat unuia sau altuia care se trezeşte peste noapte că îi mare proroc), adevăr care printre altele ne spune să ne ferim şi să ne depărtăm de învăţători mincinoşi, de lupi (Romani 16:17-18). Şi până la urmă, scopul suprem al Bisericii nu este unitatea ei, ci slava lui Dumnezeu (Efeseni 3:21), slavă care îi va fi adusă printre altele, şi de unitatea şi dragostea dintre creştini.

Un exemplu concret, ca să înţelegeţi clar la ce mă refer: eu cred că Kim Walker este unul din aceşti lupi (bine, lupoaică) iar Jesus Culture, o haită întreagă care face ravagii în bisericile de azi. De ce nu aş vrea să-i îi avertizez pe toţi cu privire la acest nou stil de cea mai profundă închinare răul pe care îl face Bisericii acest gen de muzică compusă din cinci cuvinte reptate  până aiureşti crezând că experimentezi ceva din Dumnezeu? (1Împăraţi 18:26-29) De ce nu aş avertiza cu privire la învăţătura diluată care iasă din astfel de mişcări conduse de carismatici, penticostali care au luat-o razna sau baptişti pierduţi în spaţiu? Voi fi criticat pentru părerea asta şi mi se va spune: „cum poţi crede aşa ceva, Jesus Culture cântă super, şi uite ce alte lucruri mai fac!” Poate… poate şi Alexandru făcea căldări frumoase care erau de folos pentru mulţi, dar nu asta conta, nu? Dacă Pavel a văzut ceva rău în el, a avut grijă să-l anunţe şi pe Timotei ca să se poată feri de el.

Deocamdată vreau să vă las cu ideea acestei pagini: voi face o listă pe care o voi completa cu nume de învăţători falşi sau mişcări eretice (lupi sau haite) despre care voi scrie şi câte un articol pentru a-mi exprima îngrijorarea cu privire la ei (sau un link spre un clip în care altcineva face asta mai bine), pentru ca Biserica din România să aibă grijă şi să se ferească de ei (desigur, acei puţini oameni care îmi citesc blogul şi se întâmplă să mai fie şi deacord cu ceea ce scriu).

Eu îmi asum responsabilitatea (eu, nu familia mea, nu biserica din care fac parte şi nu prietenii mei) pentru ceea ce scriu aici, şi de aceea, orice critică sau dezaprobare trebuie formulată cu privire la mine.

Lista:

Advertisements

5 thoughts on “Lupi

 1. Si ne vom ghida toti dupa parerile subiective ale unui baiat de…cati ani? Unul care cu atata usurinta numeste lup pe oricine ii trece lui prin cap… Daca ai fi trecut tu prin ce a trecut Iosif Ton de exemplu, atunci ai fi avut POATE dreptul sa vorbesti impotriva lui….in fine, dreptul la libera exprimare…

  • 22 de ani Cosmin… nu-ţi cer să te ghidezi după părerile mele; ghidează-te după Cuvântul lui Dumnezeu, şi îţi va fi bine chiar dacă nu citeşti măcar un cuvânt din ceea ce scriu eu vreodată; şi nu numesc pe oameni lupi cu uşurinţă, ci cu părere de rău. Domnul să fie cu tine!

 2. Cosmin ,eu nu vad nimik rau in ce a scris Ovidiu, din potriva este foarte adevarat …adevarat nu stiu cine sunt acei oameni care Ovidiu i-a enumerat acolo dar eu cred ca un om nu is spune parerea fara a se informa sau sa fie sigur pe ce gandeste si pe ce spune….parerea mea e foarte buna despre articolul acesta ,si despre toate celelalte… si mai cred ceva.. Iosif Ton a avut si partile lui bune si partile lui rele nimeni nu e perfect….nici unu dintre noi nu suntem perfecti, cu nimik indiferent de persoana …. ”De ce nu aş avertiza cu privire la învăţătura diluată care iasă din astfel de mişcări conduse de carismatici, penticostali care au luat-o razna sau baptişti pierduţi în spaţiu? ” tare asta…;)) “Nu judecatzi ca sa nu fiti judecati” deci nu o sa te critice nimeni ,e doar parerea ta si atat….;) ;)) {punctul meu de vedere: Ovidiu sunt de acord cu tine;) }

 3. Auzi la Cosmin, cica “baiat”.
  In Sfanta noastra Scriptura, Biblia, un tanar de 12 ani era considerat barbat. Isi asuma responsabilitati, avea bine trasate obiective si sarcini de catre parintii lui. Azi sunt tineri si la 30 de ani care se ascund in spatele a doua facultati doar pentru ca nu fac nimic folositor pentru Dumnezeu cu viata lor.

 4. Este curios faptul, că atunci când comparăm obiceiurile şi traditiile catolice şi ortodoxe, nu regăsim aproape deloc, învăţătura Domnului Isus şi a apostolilor Săi, ci părerile teologice ale unor personalităţi cu funcţii importante la un moment dat în cadrul Bisericii. Apostolul Pavel ne avertizează, că ceea ce avem scris în Scriptură, este Cuvântul revelat de Dumnezeu; dacă o persoană importantă, un înger sau chiar Pavel însuşi, ar veni cu ceva diferit “să fie anatema” (Galateni 1:8). Catolicii şi ortodocşii, n-au ajuns peste noapte la “o altă Evanghelie”, ci în timp, prin adăugiri succesive şi distorsionări ale Cuvăntului divin. De-a lungul timpului, au fost oameni mişcaţi de acelaşi Duh, care a inspirat scrierile sacre, anticipând pericolul şi denunţând lupii, care conduceau uneori “turma”. Jan Huss, Savonarola şi mulţi alţii, au fost consideraţi la vremea lor, “obraznici”, fiindcă aveau curajul să-l numească lup, pe şeful de la Roma, şi au plătit cu moartea, “obrăznicia” lor. Martin Luther, a avut curajul să pună “Biblia deasupra papilor şi a conciliilor,” şi să afirme că: “Toate crezurile, scrierile părinţilor, deciziile conciliare trebuie să fie judecate de – şi să nu judece niciodată – rânduiala neschimbătoare a Cuvântului lui Dumnezeu.” (Timothy George, Teologia reformatorilor, Editura Institutului Biblic Emanuel din Oradea, oradea, 1998).
  Cred că este frumos, să cinstim pe aceia care se ostenesc, să ne înveţe să înţelegem Cuvântul lui Dumnezeu, (îi nevoie de învăţători, şi este biblic), dar când învăţătura lor nu mai este biblică, dacă n-avem curajul să-i tragem de mânecă, măcar să avem discernământul, să tăcem. Când copilul Samuel, s-a prezentat în faţa Marelui Preot, Eli, căruia nimeni n-a avut curajul să-i spună, că lucrurile merg prost, probabil a fost un şoc pentru mulţi care au auzit discuţia sau despre discuţia purtată între ei doi. Mă gândesc acum la unul ca şi Gog, care în 1993, a prezis sfârşitul lumii, bazat pe o interpretare eronată a Scripturii, acum se pare ca face acelaşi lucru, bazat din câte am auzit, pe ceva srieri maiaşe. Culmea este ca în loc să fie catalogat, în mod corect ca fiind “lup”, învăţător mincinos, aşa cum ar trebui conform Scripturii, este ridicat în slăvi de anumite biserci, fără discernământ, bazate doar pe ceva ce gâdilă urechile, sau spun ceva deosebit. În mare parte se datorează faptului că, el a devenit o personalitae, de care oamenilor, care n-au o înţelegere a Cuvântului, le este frică să se atingă. Pe termen lung, acest lucru va dăuna grav unor astfel de biserici.
  Erezia, este cu atât mai periculoasa, atunci când vine prin aceia de la care nu te aştepţi, de aceea, cred că-i înţelept, înainte de a “înghiţi’ ceva, să cercetăm toate lucrurile şi să luăm numai ceea ce este bun, ceea ce este demonstrat printr-o interpretare corectă, că este biblic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s